Sosiale mediers innvirkning på angrepet på den amerikanse kongressen

Hvilken rolle spilte sosial medier under angrepet på den Amerikanske Kongressen den 6.Januar 2021. Det skal vi se på under dette blogginnlegget. Vi skal også se på hvordan ting som ekkokammre påvirket det som skjedde denne dagen. Hovedmålet med innlegget er å se på hvordan sosiale medier kan påvirke oss, og ha negative utfall.

Bildet er hentet fra Unsplash.com

Hva skjedde den dagen?:

En dag der valgmannstemmene skulle bli stemt, så skjedde det noe forferdelig. Det har på forhånd vært en lang valgkamp som hadde foregått, og det var to sider av valgkamp der ting var intense. Men det som skjedde den 6.Januar var helt forferdelig, og til tross for fiendtligheten mellom partene, ikke forventet. Trump sine tilhengere stormet Kongressen. De brøt seg inn og stoppet valgmannstemmene, som når talt ville gjort Joe Biden offisielt den nye presidenten. Dette opprøret førte til flere dødsfall, og skadede. Spørsmålet er hvorfor, og hvordan skjedde dette opprøret?

Donald Trump – Twitter:

Donald Trump var USA sin president. I tillegg til dette var han en verdenskjent businessmann. Han har alltid vært en gigant innenfor business, og “kjendis” livet. Til og med før han ble president. Dette gjør at det naturligvis blir mange som følger han på ulike sosiale plattformer. Trump sin bruk av plattformen Twitter hadde en stor innvirkning på opprøret som skjedde 6.Januar 2021.

Flere gjentatte ganger før denne dagen kom Trump med flere gjentatte oppfordringer til sine følgere. Dette var at de skulle møte opp utenfor Kongressen for å protestere mot det de mente var juks i valgstemmingen som førte til at Biden skulle ta over for Trump. Det var ikke bare en melding, men det var flere meldinger utover flere dager. Han brukte sin oppfatning, og sine meninger gjentatte ganger gjennom Twitter. Han delte det til sine hardbarka tilhengere. Det ble som et Ekkokammer mellom Trump og sine tilhengere.

Når man ser tilbake til de forferdelige hendelsene som skjedde den dagen, livene som gikk tapt, traumatiseringen folk opplevde …  Kunne det vært unngått? Mange mente i alle fall at Trump måtte ta sin del av skylden for det som hadde skjedd. Det var flere som påpekte at Trump startet dette med sine aktive meldinger på Twitter. Han brukte sin plattform der til å opphisse sine følgere, og at disse følgerne angrep Kongressen på han sin oppfordring.

Bildet er hentet fra Unsplash.com

De sosiale plattformene tok grep:

Etter dette skjedde så valgte plattformer som Facebook, og Instagram å utestenge Trump fra sine brukere på disse mediene. Hovedpoenget var at han skulle være utestengt til Biden ble innsatt som president.  Twitter tok også avgjørelsen med å blokkere Trump sin konto etter at han nektet å slette Tweets. Twitter var stedet der Trump virkelig var aktiv, og talte til sine tilhengere.

https://unsplash.com/photos/IrkHdv88Xp8

Hvordan sosiale medier kan gå galt:

Dette viser hvordan disse sosiale mediene kan gi negativt utfall. Det blir ofte påpekt hvordan sosial medier kan hjelpe folk, gjennom å skaffe bevissthet, og fokus mot noe. Men i dette tilfellet skjedde det motsatte. Disse tweetsene som Trump sendte ut, samme hva intensjonen hans var, gjorde at ting ble satt opp for katastrofe. Denne katastrofen innkom den 6.Januar. Trump har en stor fanbase – som tar han sine ord svært alvorlig, og ser opp til han. Når han gjentatte ganger samler troppene sine, og ber dem komme til Washington, så var det en stor sjanse for at ting skulle eskalere, noe det nettopp gjorde.

Ansvaret plattformer har:

Twitter endte opp med å utestenge Trump. Men burde kanskje Twitter gjort tiltak tidligere. Det er ikke første gang at Trump er fryktelig aktiv, og samler sine følgere. Skaden har jo allerede skjedd, og det føles som det er litt for sent. Det er mange som sier at Twitter som en plattform har et ansvar for at ting som dette ikke blir organisert på deres plattformer, og mange som mener at Twitter burde gjort tiltak mot Trump lenge før denne demonstrasjonen.

Mine tanker:

Twitter og andre sosiale plattformer må ta mer ansvar hvis du spør meg. Det er lett å ta en avgjørelse når skaden har skjedd, og folk angriper plattformen for å ikke gjøre noe. Men som en plattform som deler nyheter, meninger og meldinger verden rundt så bør de gjøre bedre. Man skal ikke stoppe ytringsfriheten, men dette med Trump har pågått lenge før angrepet på Kongressen. I en tid der landet har vært splittet gjennom et valg, så burde Twitter gjort bedre.

Det er på tide at disse plattformene faktisk tar ansvar, og ikke skyver alt ansvar bort fra seg selv. Dette gjelder ikke på bare ting som dette med Trump og Kongressen. Det gjelder på ting som rasisme, trakassering, og andre ting som ikke hører til i vår verden. Det er en klar ulempe ved sosiale medier. Folk kan si hva som helst, og gjemme seg bak en profil. Folk som Trump med utrolig innflytelse kan ved noen tweets skape galskapen som forekom ved Kongressen.

Jeg anerkjenner at dette er en utfordrende oppgave for plattformer som Twitter, men det må være mulig å gjøre noe bedre. Noe slikt kan ikke skje igjen. De må gjøre bedre. Når bruken av deres plattformer kan skape så negative utfall så må de i alle fall prøve å gjøre noe.

Det som skjedde ved Kongressen kan ikke skje igjen. Bildet er hentet fra Unsplash.com

Oppsummering:

For å konkludere så er det ganske klart at sosiale medier hadde en stor innvirkning på det som skjedde denne dagen. Det at Trump med en så sterk følger base oppfordret så sterkt gjennom Twitter at folk skulle møte opp i Washington hadde uten tvil en stor effekt. Trump brukte Twitter til å få ut sin oppfatning, og denne oppfatningen ble repetert gjentatte ganger til sine følgere på Twitter. Man kan si at det på en måte ble skapt et Ekkokammer med Trump og han sine sterkeste følgere på plattformen. Det er selvsagt mulig at ting ville skjedd uavhengig av Trump sin oppfordring på disse mediene, men det er vanskelig å se for seg at ting kunne vært så ille som det var uten bruken av disse sosiale mediene. La oss håpe at noe sånt ikke vil skje en gang til, og at plattformer som Twitter har lært av denne hendelsen.

Kildeliste:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.