bLOKKJEDE

I dag skal jeg ta for meg en teknologi som man finner ved kryptovaluta. Dette kalles blokkjeder. I dette innlegget skal jeg ta for meg hva dette er, hvordan det fungerer, og drøfte fordeler/ulemper med denne blokkteknologien. Hovedmålet er å få en bedre forståelse av hvordan disse blokkjedene fungerer.

Hva er blokkjede:

Store norske leksikon forklare blokkjeder på følgende måte: «En blokkjede er en desentralisert og distribuert digital «regnskapsbok» som gjør det mulig å registrere, spore, og synligjøre alle digitale transaksjoner. En blokkjede lagrer data i blokker som linkes til hverandre ved bruk av kryptografi.» (SNL.no) Videre forklare SNL litt om hvordan Blokkjeder oppstå. Det ble første gang foreslått i 1982, men ble først implementert i 2008. I dag er Blokkjeder et viktig forskningsstadium, og blir vurdert om det kan effektivisere ting som prosesser og skape et grunnlag for potensielt nye forretningsmuligheter. (SNL.no)

Hentet fra Unsplash.

Hvordan funger en Blokkkjede:

Alle transaksjoner må bli bekreftet av alle parter i følge valutamegler.no. Her blir det også illustrert et godt eksempel angående wikipedia, og hvordan Blokkkjede fungerer. Blokkjeden gir en tillatelse for at informasjon kan endres, og oppdateres. Sånn som man har på wikipedia. Disse medlemmene hos Wikipedia kan da notere denne informasjon og eventuell bekrefte denne. Dermed blir ikke en part sittende med alt makten, men heller så utgjør informasjon flere parter som bekrefter denne informasjonen. (Valutamegler.no)

Fordeler:

Det er ganske klart at blokkjede er nok ikke alle vil forstå med engang, undertegnede inkludert. Det kan virke ganske komplekst, og tungt første gang man hører om det. Men når man forstår det, så ser man virkelig fordeler det kan ha. Man kan effektivisere ting, informasjon kan bli delt lettere, og man slipper problemet med tredjeparter. Dette er nok et steg der ting blir effektivisert, og gjort bedre gjennom digitaliseringen, og geniale oppfinnelser. Andre fordeler er blant annet at det er vanskelig å manipulere data. Ting er lettere å lese, men ikke å endre. Ting kan ikke tukles med, og dette skaper en verdi og tillit gjennom blokkjeden. (Deloitte.com)

Ulemper:

Det finnes ulemper gjennom at det er komplekst. Hvis ting blir gjort feil når man skal sette opp, og kode, noe som blir gjort av tross alt mennesker, så vil ikke ting bli riktig. Dette kan føre til feil bruk av en Blokkjede. Samtidig er også teknologien fortsatt under utviklingen, og dermed så er det ikke nødvendigvis alt man vet om Blokkjedene enda. Det kan være uante risiko momenter som man enda ikke har opplevd, eller funnet ut om. Så er det jo spørsmålet igjen som jeg har nevnt i mine tidligere blogger om denne effektiviseringen vil stjele arbeidsplasser. Det kan bli et stort problem hvis det er tilfelle. (Deloitte.com)

Bitcoin og Blokkjede har en historie sammen… Bildet er hentet fra Unsplash

Mine tanker om blokkjeder:

Det tok meg tid, en god del tid før jeg virkelig forsto hva dette var. I starten syntes jeg det var komplekst, og umulig å forstå. Det tok meg mange søk etter informasjon, og lesing før jeg fikk en økende forståelse for hva dette egentlig dreide seg om. Jeg ser på blokkjede som en helt utrolig oppfinnelse. Det er ganske utrolig at jeg ikke har hørt om det tidligere. Fordelene man kan anskaffe seg er enorme, og jeg syntes personlig at disse er større enn det risikoen virker som. Jeg tror, og håper på at innen de neste årene så vil blokkjede bli enda bedre, og forhåpentligvis utnytte alt av det store potensialet det har.

For å oppsummere så vil jeg sammenligne noen tanker med blokkjede og kunstig intelligens. Jeg syntes begge teknologiene var utrolig nyttig. Men jeg var kanskje mer reservert mot kunstig intelligens enn det jeg var mot blokkjeder. Spørsmålet er vel strengt tatt hvorfor jeg var det. For meg så handler det litt om at blokkjede må kodes av oss mennesker, der kunstig intelligens har muligheten til å operere på egenhånd. Jeg føler for eksempel ved blokkjede så styrer vi mennesker fortsatt, og på den måten har vi en viss kontroll. Det er det jeg syntes er det skumle med kunstig intelligens. Hvis vi plutselig mister kontroll over den.

Kilder:

  • Deloitte.com, lesedato: 28.Januar 2021: https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html
  • SNL.NO, lesedato 28.Januar 2021: https://snl.no/blokkjede
  • Valutamegler.no, lesedato: 29.Januar 2021: https://www.valutamegler.no/kryptovalutaer/blokkjede/

Én kommentar til «bLOKKJEDE»

  1. Hei Ajay!

    Du skriver i utgangspunktet godt og jeg syns alltid det er trivelig å lese dine innlegg, så det skal du ha masse ros for 😀 Forklaringen din av blockchain her, og tilhørende eksempler kommer dessverre frem som vagt og unøyaktig. Det er imidlertid veldig forståelig, da blockchain er et vanskelig tema å sette seg inn i – selv for de som jobber i industrien. Jeg anbefaler deg spesielt å ta en nærmere titt på ulempene du tar for deg i dette innlegget 🙂 Prøv også å forklar hvordan blockchain fungerer med egne ord. Jeg er helt sikker på at det bidrar til at du forstår konseptet bedre, spesielt når blockchain blir mer utbredt i fremtiden 😀

    Godt jobbet og masse lykke til videre med bloggingen, dette greier du!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.