Sosiale konsekvenser av kunstig intelligens

I mitt forrige innlegg så snakket jeg om kunstig intelligens. Dette temaet skal vi ser mer på i dag. I dette innlegget så skal jeg se på de sosiale konsekvensene ved kunstig intelligens. Hvilke fordeler får man, og hvilke ulemper forekommer av kunstig intelligens. Formålet med dette innlegget er å komme dypere inn på hvordan verden kan se ut om noen år med kunstig intelligens.

Vil jobber forsvinne?

Et sentralt tema er om vi vil få mindre arbeidsplasser gjennom kunstig intelligens. Forrige innlegg så kom vi innpå dette så vidt, om hvordan man hadde en robot som kunne erstatte et nyhetsanker. Det er sannsynlig at vi vil få flere sånne typer av kunstig intelligens i løpet av de neste årene.

Det er vanskelig å gi et klart fasitsvar om hva som vil skje, men det er mulig å tenke seg at man kan få negative utfall ved at det blir mindre arbeidsplasser, og mennesker vil miste sine jobber. Det er kanskje det som jeg ser på det mest skremmende når det gjelder jobber og kunstig intelligens. De tar over, og mennesker som kan ha dedikert flere år av livene sine til en jobb eller utdanning kan bli tilsidesatt.

Nå skal det sies at dette ikke er nødvendigvis det som vil skje. Det er utrolig mange faktorer som kan påvirke dette. For det første må den kunstige intelligensen være god nok for å ta over disse jobbene, men også så må det bli godtatt av bedrifter, og disse bedriftene må også velge å implementere dette over mennesker.

Et annet poeng å se på er om det at kunstig intelligens tar over jobber, kan åpne for nye jobber andre steder for menneskene? Igjen dette blir bare spekulering, men hvis man kan få effektivisert enkelte jobber, kan da den menneskelige ressursen man har bli heller brukt et annet sted der man kan ha enda mer nytte?

Kilde: https://vri-agder.no/slik-forandrer-kunstig-intelligens-samfunnet/

Ikke alt er negativt…

Nå har jeg godt veldig hardt inn på ulempene man får av kunstig intelligens, men det er også fordeler bak dette. Hvis vi ser innenfor jobber så er det klart at man kan få effektivisert mange arbeidsprosesser, og dette gjør at man er tidsbesparende på mange arbeidsområder. Dette er selvfølgelig nyttig for en bedrift, og gir fordeler for dem.

Et annet moment som gir den kunstige intelligentes en klar fordel er at den kan jobbe uten stopp, og man lukker på sjansene for menneskelige feil. Man har ikke behov som mennesker har med søvn, mat, og man blir heller ikke potensielt hindret av følelser, behov, og meninger. På denne måten får man kvalitet sikret jobben, og unngår feil som kan komme av det. Et eksempel er for eksempel sykdom. Når man har kunstig intelligens så trenger man ikke å bekymre seg over dette.

Biler uten sjåfør?

Vil fremtiden og fremgangen føre til at vi får biler på veiene som ikke blir styrt av oss mennesker? Men heller at bilene styrer seg selv gjennom kunstig intelligens? Personlig ser jeg potensielle fordeler med dette. Man kan få eliminert menneskelige feil på veiene, og dette kan forhåpentligvis hjelpe med mindre ulykker og skader på veiene.

Men hvordan skal man kunne kvalitetssikre at det er trygt disse maskinene kontrollerer bilene på veiene? Kan man virkelig være sikre på at dette er trygt? Hvis det skjer ulykker hvem vil bli sett som den skyldige parten for dette? Vi har allerede sett at man har visse former for kunstig intelligens i bilene til for eksempel Tesla.

Tar maskinene over?

Det er ingen tvil om at kunstig intelligens er en utrolig utvikling av teknologien. Det gir muligheter for innovative løsninger, og gjør at man kan få til ting på måter som ikke er fysisk mulig for et menneske å gjøre på samme måte. Samtidig er det en ting som er litt skummelt med tanke på dette. Tar denne kunstige intelligensen over for oss? Går vi mot en verdens som blir bare mer og mer bestående av maskiner, og hvor vi mennesker tar en mindre plass ute på jorda? Det er noe som jeg bekymrer meg litt over.

Nytten ved kunstig intelligens er enorm, men jeg tror det er viktig å se på hva som faktisk trenger det, og hva som faktis hjelper menneskeheten. Frykten for at det skal bli en del overalt selv når man ikke trenger det er skremmende. I en artikkel på forskning.no så blir det gjengitt hvordan flere personer ønsker at man skal ha en form for lovregulering for kunstig intelligens. En av disse menneskene er Elon Musk.

Elon Musk har noen bekymringer til kunstig intelligens. Kilde: https://forskning.no/eu-kunstig-intelligens-politikk/kunstig-intelligens-elon-musk-advarer-mot-a-la-teknologikjempene-gjore-som-de-vil/1641646

I denne artikkelen blir det fryktet det verste med kunstig intelligens. Atomkrig, og overvåkning er blant tingene som blir nevnt. Hovedpoenget er frykten hva som kan skje med dette, og hvor god kontroll de som jobber med å utvikle dette faktisk har. En sammenligning som blir gjort er hvordan EU innstrammet på GDPR-lovgivningen. Artikkelen snakker videre om at man bør bli enige om hva kunstig intelligensen skal brukes til, ikke hva den kan brukes til.

Dette er noe jeg støtter. Som nevnt tidligere tenker jeg at det er heller bedre å se på hva og hvor man kan kunne trenge dette, istedenfor å la det gå fritt hvor som helst. Vi må ha en viss kontroll over hvordan dette blir gjort, ellers så ligger mulighetene der for at det verste kan skje. Hvis vi kan ha en regulering over et lovverk som for eksempel på samme måte som GDPR, så er jeg veldig positiv til kunstig intelligens. Samtidig må vi ikke miste oss mennesker oppe i alt dette.

For å konkludere så er det klart at man har mange fordeler med kunstig intelligens. De siste årene så har farten med teknologi og digitaliseringen økt i et enormt tempo. Men ved kunstig intelligens bør vi kanskje se på mulighetene på å bremse opp litt, og se over hva som virkelig trengs. Uavhengig hva som skjer så vil det være utrolig spennende å følge utviklen de neste årene. Jeg bare håper det verste ikke forekommer, og at kunstig intelligens kan være med på å gjøre livene våres bedre.

Kilder:

  • https://forskning.no/eu-kunstig-intelligens-politikk/kunstig-intelligens-elon-musk-advarer-mot-a-la-teknologikjempene-gjore-som-de-vil/1641646
  • https://vri-agder.no/slik-forandrer-kunstig-intelligens-samfunnet/ (bilde)

En tanke på “Sosiale konsekvenser av kunstig intelligens

  1. Hei Ajay!

    Spennende lesing! Godt jobbet med tekststrukturen i dette innlegget, med både bilder og underoverskrifter – fortsett sånn! Fint at du også har henvist til kilder for eksemplene du har skrevet om. Du har også skrevet rikelig med ord – kjempe bra!

    Noe pirk fra meg denne gangen er å bare gå gjennom noen slurvefeil. Jeg ser også at du har tatt for deg alle eksemplene fra en kilde. Til neste gang utfordrer jeg deg til å finne flere kilder som støtter poengene dine 🙂 Det viser at du greier å gjøre din research – og ikke minst løfter det din troverdighet at ikke all informasjon kommer fra kun en kilde.

    Godt jobbet! Jeg gleder meg til å følge deg videre 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *