Delingsøkonomi – mine tanker

I dette innlegget skal jeg snakke om noe som fanget min oppmerksomhet under en forelesning i emnet Digital Markedsføring. Dette var det som er delingsøkonomi. Av en eller annen grunn så fikk jeg ekstra interesse. Jeg vet fortsatt ikke hvorfor min interesse økte så mye under denne forelesningen, men når Arne Krokan begynte å ta opp dette temaet så fulgte jeg mer med. Før jeg lærte faktisk hva begrepet var, så hadde jeg assosiert delingsøkonomi som at man har samme økonomi når man er gift. Når jeg fikk et bedre inntrykk av hva det var, så følte jeg meg litt dum, men samtidig ble enda mer interessert av temaet. Anbefaler også å sjekke ut bloggen til min foreleser Arne Krokan.

Hva er delingsøkonomi?

Delingsøkonomi kan defineres som: «En forretningsmodell der privatpersoner og bedrifter kjøper, bytter og tilbyr tjenester eller eiendeler i samhandling med hverandre gjerne via en digital plattform.» Selskaper som Foodora, Uber og AirBNB er typiske bedrifter som innenfor delingsøkonomien. Man har også begreper som Plattformøkonomi, og formidlingsøkonomi som gjerne kan brukes for å beskrive delingsøkonomi.

Det har blitt gitt uttrykk for at mange syntes at dette er en modell som har gjort markedsmulighetene ved kjøp og leie av private eiendeler mye enklere. Det har også blitt sett på som bærekraftig ved at man deler ting man eier. Begrepet er også ganske nytt innenfor økonomien, og dermed er begrepet omdiskutert og uklar. Noe som også forklarer litt av grunnen til at man har uttrykk som plattformøkonomi, og formidlingsøkonomi også. (https://snl.no/delings%C3%B8konomi)

Mine egne erfaringer med delingsøkonomi:

Som en forbruker har jeg hatt gode opplevelser med delingsøkonomi. For meg så har det vært mer bruk av tjenester som Foodora, og transporttjenester som kommer under kategorien med delingsøkonomi. Hvis vi ser på for eksempel Foodora så har dette vært ekstremt nyttig for meg i en hektisk hverdag som student. Ved ha en tjeneste som leverer maten din for eksempel gjør dette at man selv slipper å fysisk dra ut, og heller kan få det levert til deg. Dette er nyttig hvis man for eksempel ikke har energien til å ta turen ut av huset etter en tung dag.

Transporttjenester er også en annen nytte jeg har hatt fra delingsøkonomien. Det har gjort det å komme seg til A til B mye lettere. Før i tiden var mulighetene mye mindre enn det de er nå. Delingsøkonomien har gjort at man har bedre muligheter enn det man hadde før, og dette har jeg opplevd som positiv for min egen del. Det har ført til flere muligheter til hva man kunne trenge som forbruker, og dette er veldig positivt.

Hvordan delingsøkonomi kan påvirke markedet:

Delingsøkonomien har også i mine øyne en positiv effekt for forbrukere og markedet de handler i. Hvis man for eksempel ser på hotellbransjen så ser man at en forbruker for flere og flere muligheter. Man får dermed større valg. Plutselig kan man velge et hotell, eller AirBnB. Dette gir økt press for de som er innenfor denne bransje til å forbedre seg. Økt konkurranse gir gode prognoser for forbrukerne. Når jeg som forbruker da er inne på dette markedet, så vil jeg ha såpass gode muligheter at det skulle være enkelt å finne en tilfredsstillende tjeneste.

En digital plattform:

Mye av delingsøkonomien som jeg har tatt i bruk kommer gjennom digitale plattformer. Dette har vært gjennom apper og nettsider via telefon, og internett. Fordelen med en digital plattform er at det gjør ting mye mer effektivisert, og enkelt å bruke. Spesielt for en generasjon som jeg har vokst opp i, så er det digitale noe vi mester relativt godt. Dette gjør at vi får letter utnytte av den digitale plattformen, og spesielt der jeg har hatt null problemer med å kunne utnytte tjenester som Foodora. Selv ved første forsøk gikk dette helt fint, ettersom min kunnskap til hvordan ting fungerer digitalt var tilstrekkelig til å benytte tjenesten.

For å avslutte …

så vil jeg si at delingsøkonomi er noe som interesserer meg i en stor grad, og noe jeg kommer til å undersøke mer når muligheten byr seg. Jeg syntes det var morsomt hvordan jeg har benyttet av meg tjenester innenfor delingsøkonomien utenom å faktiske ha noe peiling på det før Arne introduserte meg til det. Det ga meg et mer akademisk perspektiv på det, og noe jeg er utrolig interessert å lære mer om, og utforske i en større grad.

Kilder:

2 tanke på “Delingsøkonomi – mine tanker

  1. Hei Ajay!

    Spennende lesing! Her er det tydelig at du har jobbet godt med innlegget og at du har forstått hva digitale plattformer handler om 🙂 Bra struktur med underoverskrifter, bilder og hyperlink til kilder – fortsett sånn!

    Som en utfordring heretter vil jeg gjerne at du skal skrive lengre innlegg. Gjerne mellom 1000-1500 ord. Det er tydelig at du har mye kunnskap å vise frem og jeg vil gjerne lese mer 😀 Prøv også å la avslutningen på teksten din være en oppsummering av det du har skrevet, i tillegg til å reflektere over dine egne meninger og erfaringer som du har gjort her.

    Godt jobbet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *